Bodem

Jij en je tuin, dat is pure chemie! Maar hou chemische stoffen toch maar uit je bodem. De sleutel tot een prachtige tuin is een gezonde, gifvrije bodem en eigenlijk hoef je daar niet eens veel voor te doen. Integendeel, hoe minder, hoe beter. Met deze tips hou je je bodem alvast in topconditie.

Doe de

Bodem

-tuintest

Laat droge bloemen en takken staan

Laat droge bloemen en takken staan

Ze dienen als winterse bescherming voor dieren. In het voorjaar kun je ze versnipperen en tussen de planten strooien voor natuurlijke bemesting en bodembedekking.

Zo bescherm je ook nog eens jouw bodem tegen zon, wind en vorst. Snoeisel kan dus worden versnipperd, gecomposteerd en teruggegeven aan de natuur. Ziezo, nu is de cirkel weer mooi rond!

Gebruik geen chemische onkruidverdelgers of kunstmest

Gebruik geen chemische onkruidverdelgers of kunstmest

Chemische producten verstoren het natuurlijk evenwicht in je tuin, kosten veel geld en uiteindelijk blijken het vaak maar tijdelijke oplossingen. Zet in op een gezond ecologisch evenwicht in je tuin, zo voorkom je ongewenste gasten. Als je er toch last van hebt, ga op zoek naar alternatieve benaderingen. Zo kan je manueel wieden of natuurlijke bestrijders inzetten om je tuin tiptop in orde te houden.

Meer info over pesticidevrij tuinieren vind je op: www.vmm.be

Roer niet te veel in je grond

Een gezonde bodem zit boordevol nuttige schimmels, bacteriën en kleine wezens zoals regenwormen en pissebedden. Zij zorgen voor een luchtige bodemstructuur en toveren organisch materiaal om in voeding voor je planten. Een rijk bodemleven en een goede bodemstructuur stimuleren wortelvorming en zorgen zo voor sterke planten. Om die te bevorderen, verstoor je je bodem best zo weinig mogelijk. Meng grondlagen dus niet door elkaar door te spitten of te schoffelen. Vermijd verder kale grond zodat je bodem niet uitdroogt. Vul lege plekken in je bloembedden liever op met planten. 

Laat gevallen bladeren liggen

Een mooi bladerentapijt onder je struiken en in je bloembedden heeft niets dan voordelen. Het vormt een isolerend dekentje dat de wortels van je planten beschermt tegen de kou, het beschermt je bodem tegen uitdroging en het is een walhalla voor heel wat kleine dieren die er voedsel en een schuilplek in vinden. 

De bladeren worden stukje bij beetje afgebroken en omgezet tot belangrijke voedingsstoffen waar je bodem, de bodemdieren en je planten alleen maar blij van worden. Let wel, bladeren op je gazon, de stoep of in je vijver laten liggen is dan weer geen goed idee. Je zal die hark toch ooit eens moeten bovenhalen.

de mooiste tuin met het zaad van een maat

Klimaat tuin

Wil jij van je tuintje een kleurrijke oase maken? Volg dan zeker onze zaaitips.

Zaad van een maat

En? Een zakje zaad ontvangen thuis? Dan kan je daar nu mee aan de slag. Tijd voor die groene vingers. Maar uiteraard vind je bij het lokale tuincentrum (soms zelfs de supermarkt) ook een uitgebreid aanbod. 

Soorten zaad

Benieuwd welke zaadjes er in het zakje zitten? Een bonte mengeling van inheemse eenjarige en meerjarige soorten met o.a. Gewone margriet, Duizendblad, Knoopkruid, Rode klaver en Korenbloem.

Tips voor in de tuin

En we hebben nog een klein extraatje. Wie wil, krijgt elke maand een handige tuintip in de mailbox, acht maanden lang. Je tuin zal shinen als nooit tevoren.

De zaaitips