Bodem

Jij en je tuin, dat is pure chemie! Maar hou chemische stoffen toch maar uit je bodem. De sleutel tot een prachtige tuin is een gezonde, gifvrije bodem en eigenlijk hoef je daar niet eens veel voor te doen. Integendeel, hoe minder, hoe beter. Met deze tips hou je je bodem alvast in topconditie.

Doe de

Bodem

-tuintest

Gebruik geen chemische onkruidverdelgers of kunstmest

Gebruik geen chemische onkruidverdelgers of kunstmest

Chemische producten verstoren het natuurlijk evenwicht in je tuin, kosten veel geld en uiteindelijk blijken het vaak maar tijdelijke oplossingen. Zet in op een gezond ecologisch evenwicht in je tuin (preventie) en ga op zoek naar alternatieve benaderingen als je toch last hebt van ongewenste gasten. Zo kan je manueel wieden of natuurlijke bestrijders inzetten om je tuin tiptop in orde te houden.

Meer info over pesticidevrij tuinieren vind je op: www.vmm.be

Laat droge bloemen en takken staan

Laat droge bloemen en takken staan

Ze dienen als winterse bescherming voor dieren. In het voorjaar kun je ze versnipperen en tussen de planten strooien voor natuurlijke bemesting en bodembedekking.

Zo bescherm je ook nog eens jouw bodem tegen zon, wind en vorst. Snoeisel kan dus worden versnipperd, gecomposteerd en teruggegeven aan de natuur. Ziezo, nu is de cirkel weer mooi rond!

Laat gevallen bladeren liggen

Een mooi bladerentapijt onder je struiken en in je borders heeft niets dan voordelen. Het vormt een isolerend dekentje dat de wortels van je planten beschermt tegen de kou, het beschermt je bodem tegen uitdroging en het is een walhalla voor heel wat kleine dieren die er voedsel en een schuilplek in vinden. 

De bladeren worden langzaamaan afgebroken en zo omgezet tot belangrijke voedingsstoffen waar je bodem, de bodemdieren en je planten alleen maar blij van worden. Let wel, bladeren op je gazon, de stoep of in je vijver laten liggen is dan weer geen goed idee. Je zal die hark toch ooit eens moeten bovenhalen.

Niet te veel roeren in je grond

Een gezonde bodem zit boordevol nuttige schimmels, bacteriën en kleine wezens zoals regenwormen en pissebedden die zorgen voor een luchtige bodemstructuur en organisch materiaal omtoveren in voeding voor je planten. Een rijk bodemleven en een goede bodemstructuur stimuleren wortelvorming en zorgen zo voor sterke planten. Om die te bevorderen, verstoor je je bodem best zo weinig mogelijk. Meng grondlagen dus niet door elkaar door te spitten of te schoffelen. En vermijd kale grond zodat je bodem niet uitdroogt. Vul lege plekken in je borders liever op met planten. 

Bestel zaad voor jou en een maat

Klimaat tuin

Wil jij van je tuintje een kleurrijke oase maken? Bestel een gratis zakje bloemzaad voor jou… én een maat. 

Zaad van een maat

Bestel hier jouw zaad en in het voorjaar van 2024 krijg je per post twee zaadzakjes toegestuurd.* Eéntje voor jezelf en eentje om uit te delen, want ‘het zaad van een maat kan geen kwaad!’.
*actie zolang de voorraad strekt

Soorten zaad

Benieuwd welke zaadjes er in het zakje zitten? Een bonte mengeling van inheemse eenjarige en meerjarige soorten met o.a. Gewone margriet, Duizendblad, Knoopkruid, Rode klaver en Korenbloem.

Tips voor in de tuin

En we hebben nog een klein extraatje. Wie wil, krijgt elke maand een handige tuintip in de mailbox, acht maanden lang. Je tuin zal shinen als nooit tevoren.

Zaad bestellen
Zaad bestellen