Water

Water is een kostbaar goed. Of zoals ons oma altijd zei: “eerst water en de rest komt later.” Zorg voor waterpret bij vogels en ander gespuis met plassen en vijvers, laat water infiltreren want dat is goed voor je bodem en planten, en probeer zeker ook regenwater op te vangen. Lekker ecologisch en goedkoop.

Doe de

Water

-tuintest

Kom jij eens een tegel wippen?

Kom jij eens een tegel wippen?

Verharde oppervlakken verhinderen vaak dat regenwater de grond binnendringt. Zo krijg je een droge bodem waar bomen en planten het moeilijk krijgen. Het regenwater stroomt bovendien de riolen in en verergert elders wateroverlast. Er is dus maar één missie: tegels wippen! Een extra voordeel aan ontharden: je krijgt plaats voor meer groen en water, dus meer koelte tijdens hete dagen.

Als je toch voor verharding kiest, ga dan voor waterdoorlaatbare verharding. Laat je verharding afwateren in de naastliggende beplanting of vang het regenwater op in een regenwaterput zodat je het kan hergebruiken.

Wil je aan de slag gaan met tegels wippen? Ga naar www.vk-tegelwippen.be en geef jouw aantal gewipte tegels door! 

Laat het maar nat worden!

Laat het maar nat worden!

Speel met (subtiele) hoogteverschillen in je tuin, zodat na een hevige regenbui het regenwater een kans krijgt om rustig de grond in te sijpelen. Denk aan het creëren van infiltratiegreppels of het vormen van kleine poelen. 

Of ga voor een echte wadi! Benieuwd wat dit precies is en hoe je dit concreet aanpakt? Bekijk het hier!

Oogst regenwater in je tuin

Water is een kostbaar goed. Voer regenwater niet af naar het riool, maar laat het infiltreren in je tuin of vang het op in een regenput of een eenvoudige regenton. Je kan het hergebruiken voor het begieten van je planten in je serre of de bloempotten op je terras of in huis. 

Benieuwd hoe je dit doet? Ga zelf aan de slag met waterberging en word een échte watermeester! Voor meer informatie ga naar www.vmm.be.

Spetter spat, waar is dat zwembad?

Water is leven. Wil je meer beweging en leven in je tuin, voorzie dan gezellige drinkstops voor dieren.

Zet hogere drankbakken waar vogels zonder ogen op hun rug (Tijger de kat loert mee) kunnen drinken, laat plassen staan voor insecten en ga voor een rasechte zwemvijver als je de plek hebt. Verfrissend voor jou, een levensbron voor een ander.

de mooiste tuin met het zaad van een maat

Klimaat tuin

Wil jij van je tuintje een kleurrijke oase maken? Volg dan zeker onze zaaitips.

Zaad van een maat

En? Een zakje zaad ontvangen thuis? Dan kan je daar nu mee aan de slag. Tijd voor die groene vingers. Maar uiteraard vind je bij het lokale tuincentrum (soms zelfs de supermarkt) ook een uitgebreid aanbod. 

Soorten zaad

Benieuwd welke zaadjes er in het zakje zitten? Een bonte mengeling van inheemse eenjarige en meerjarige soorten met o.a. Gewone margriet, Duizendblad, Knoopkruid, Rode klaver en Korenbloem.

Tips voor in de tuin

En we hebben nog een klein extraatje. Wie wil, krijgt elke maand een handige tuintip in de mailbox, acht maanden lang. Je tuin zal shinen als nooit tevoren.

De zaaitips