Groen

Tijd om die groene vingers te doen jeuken! Groen, groener, groenst! Ga voor een natuurlijke en inheemse oase. Hier zijn enkele tips om je tuin juist dat tikkeltje magischer te maken. Al dan niet met het zaad van een maat!

Meer tips voor een evenwichtige, gezonde tuin vind je hier

Doe de

Groen

-tuintest

Het is niet de grootte die telt, verklein je gazon

Het is niet de grootte die telt, verklein je gazon

Een schoon pelouzeken, het heeft iets. Maar hier en daar een kleurrijk kopje tussen het gras is toch ook niet mis? Wees acrobatisch met de grasmaaier en laat die madeliefjes maar mooi blinken.

Heb je ergens stukken gazon waar het wel wat wilder mag? Overweeg dan een bloemenweide; mooi lang gras, fladderende vlinders, bloemen…

Je tuin, daar zitten laagjes in

Je tuin, daar zitten laagjes in

Je tuin moet eigenlijk zoals een gehaktschotel zijn. Als korstje of bovenste laag plant je een boom. Dat hoeft geen kanjer te zijn, klein is ook fijn. De volgende laag is dan een lage struik bijvoorbeeld. Waarna we nog een laag zakken naar de kruidlaag; mos, kruiden en kleine bloemen.

Na de strooisellaag krijg je dan het humusrijke stuk vol water. Je zou er honger van krijgen, en dat is ook zo voor heel wat dieren en insecten. Die komen er graag op af. 

Kies voor een levende tuinafscheiding!

Hagen, heggen, houtkanten of struikgordels, stuk voor stuk bieden ze windbescherming, privacy, zuurstof en schaduw. Deze groene omheiningen dienen ook als verbindingswegen voor dieren naar de omgeving en de tuinen van buren. Bovendien zijn ze vaak goedkoper dan een klassieke afsluiting. En zo veel mooier dan een hek, niet?

Kies je toch voor een draadafsluiting, zorg dan zeker dat er onderaan iets grotere gaten in zitten zodat egels en andere dieren toch onder je afsluiting kunnen sluipen.

Plant een boom

Afkoelen bij hete momenten? Plant een boom! Deze 'groene airco' zorgt via zijn schaduwrijke bladerdek en verdamping van water voor een frissere tuin, en verbetert ook de luchtkwaliteit. Wil je ook een koeler huis? Ga dan voor gevelgroen of zorg voor een boom die schaduw werpt tijdens de warmere maanden.

Grote of een kleine tuin? Elke boom heeft zijn eigen grootte en voorkeur van bodem. Kies de perfecte boom voor jouw tuin op https://www.bomenwijzer.be

Slimme beplanting

Hand in hand de liefdesdans met de natuur. Probeer het ritme van de natuur te volgen. Je zal veel minder onderhoudswerk én een mooie, bloeiende tuin hebben! Zo heb je meteen tijd over om echt de tango te leren.

Wees nieuwsgierig en laat je verrassen; wacht eens even af als er ergens een plant spontaan opduikt. Niet alles wat plots verschijnt, is 'onkruid'. Misschien zijn het zaailingen van je lievelingsplant, of prachtige wilde planten die zomaar 'vanzelf' in je tuin terecht komen. En als ze er vanzelf komen, dan horen ze daar eigenlijk ook. Ze zijn perfect aangepast aan de omgeving en zullen het meestal lang goed doen.  

Met de plantenzoeker van Velt wordt jouw zoektocht naar de perfecte planten een fluitje van een cent. Ontdek welke planten perfect bij jouw tuin passen. Geen tijd voor groene blunders!

Voor een plantenkeuze waar zelfs Moeder Natuur je een high-five voor geeft, check het handige stappenplan op de website van biodivers zorgroen. Neem zeker ook een kijkje op plantvanhier.be voor meer informatie! 

Meer weten? Lees zeker deze tips voor creatief maaien of doe mee aan het 'Bye Bye Gazon'-initiatief, en zeg vaarwel tegen jouw strakke grasmat!  

de mooiste tuin met het zaad van een maat

Klimaat tuin

Wil jij van je tuintje een kleurrijke oase maken? Volg dan zeker onze zaaitips.

Zaad van een maat

En? Een zakje zaad ontvangen thuis? Dan kan je daar nu mee aan de slag. Tijd voor die groene vingers. Maar uiteraard vind je bij het lokale tuincentrum (soms zelfs de supermarkt) ook een uitgebreid aanbod. 

Soorten zaad

Benieuwd welke zaadjes er in het zakje zitten? Een bonte mengeling van inheemse eenjarige en meerjarige soorten met o.a. Gewone margriet, Duizendblad, Knoopkruid, Rode klaver en Korenbloem.

Tips voor in de tuin

En we hebben nog een klein extraatje. Wie wil, krijgt elke maand een handige tuintip in de mailbox, acht maanden lang. Je tuin zal shinen als nooit tevoren.

De zaaitips