Dieren

Een tuin vol leven, dat is beestig. Breng beweging in je tuin en schenk aandacht aan de wezens die het graag hun thuis noemen. Lang leve de biodiversiteit! Laat die vogels maar vogelen, en die vlinders… maar vlinderen?

Meer advies nodig? Met deze extra tips wordt jouw tuin een bruisend paradijs.

Doe de

Dieren

-tuintest

Deel de liefde

Deel de liefde

Je geniet toch liefst heel het jaar door van je tuin? Wel, de beestjes in je tuin ook. Puzzel je buiten goed bij elkaar, mix de seizoenen en laat nu bijvoorbeeld je wilg bloeien.

In de late herfst is het dan weer tijd voor je klimop. Zo heb je altijd kleur in je hof en is er eten genoeg voor de dieren. 

Doe het licht maar uit

Doe het licht maar uit

Creëer een donkere hoek. Een tuin met veel lichtjes is gezellig, maar veel dieren zoals vleermuizen vermijden het licht.

Wist je dat een vleermuis per nacht een kwart tot de helft van zijn gewicht aan muggen, motten en spinnen eet? Die superheld wil je toch in de buurt? 

Licht uit, biodiversiteit aan!

Liefde gaat door de maag

Wil je veel leven in de tuin, zorg dan voor een deftig restaurant. Lok vogels met inheemse bessenstruiken en bijen of hommels met kleurrijke en vooral nectarrijke bloemen.

Vlinders in de tuin is even leuk als in de buik, dus zet waardplanten als brandnetel, aurelia en pinksterbloem. Daar zijn hun rupsen verlekkerd op! In ruil zorgen al die insecten voor nog meer leven dankzij kruisbestuiving. Je bloemen zien ze graag komen. Wist je trouwens dat bomen zoals wilg, linde en esdoorn ook belangrijke bronnen van nectar zijn? 

Wat ritselt daar in het struikgewas?

Verzamel losse stenen, gebroken bloempotten, dakpannen en een mix van dun en dik hout in een hoekje. Hierin kunnen heel wat dieren schuilen of overwinteren.

Als je de boel netjes wilt houden, kun je ook een egelhuis, bijenhotel of voederhuisje maken. Of je kan een takkenril creëren met dood hout, het ziet er cool uit, én het is leuk om met de kinderen te maken. Daarenboven is het de ideale schuilplaats voor egels en andere kleine zoogdieren!

de mooiste tuin met het zaad van een maat

Klimaat tuin

Wil jij van je tuintje een kleurrijke oase maken? Volg dan zeker onze zaaitips.

Zaad van een maat

En? Een zakje zaad ontvangen thuis? Dan kan je daar nu mee aan de slag. Tijd voor die groene vingers. Maar uiteraard vind je bij het lokale tuincentrum (soms zelfs de supermarkt) ook een uitgebreid aanbod. 

Soorten zaad

Benieuwd welke zaadjes er in het zakje zitten? Een bonte mengeling van inheemse eenjarige en meerjarige soorten met o.a. Gewone margriet, Duizendblad, Knoopkruid, Rode klaver en Korenbloem.

Tips voor in de tuin

En we hebben nog een klein extraatje. Wie wil, krijgt elke maand een handige tuintip in de mailbox, acht maanden lang. Je tuin zal shinen als nooit tevoren.

De zaaitips